Meerdere vissoorten samen

All about fishes and plants.
Post Reply
Vin
Posts: 1
Joined: 17 Feb 2016, 10:57
Contact:

Meerdere vissoorten samen

Post by Vin » 17 Feb 2016, 18:00

Hallo allemaal,

Ik heb in het verleden enkele experimenten gedaan met aquaponics. Ik kan
niet zeggen dat ik ontevreden ben, maar het is niet helemaal mijn manier.
Voor het kweken van mijn groenten verkies ik liever een andere manier.
Maar dan blijft de vraag waar haal ik mijn vis vandaan?

We willen een percolatie rietveld aan gaan leggen met daaraan een natuurlijke
(zwem)vijver. Denk aan zoiets als dit: http://www.ecovijver.be/
Dit is natuurlijk een ideale plek om je eigen vis te kweken.

Maar dan blijf ik met de volgende vragen zitten:
1- Ik wil niet dagelijks dezelfde vis eten. Enige variatie is wel wenselijk.
Dus welke vis kan ik samen houden? (2 of 3 soorten)
2- Liefst inheemse vissoorten of een vis die hier ook happy is.
3- Welke vis plant zich in de vijver voort?
4- Hoe regel ik de visstand aan de hand van de dagelijkse behoefte?
5- Aan welke voorwaarden moet de vijver en de omgeving voldoen?
Totaal volume / Diepte / ondiepe gedeeltes / begroeiing / schaduw / zon enz.

Karper kan uitgroeien tot een behoorlijke vis. Is zeer makkelijk te houden,
maar na het fileren (Het rode vlees schijnt niet lekker te zijn.) blijft er bijna
niets van over!
Forel vind ik fantastisch, maar niet iedereen vind forel lekker. (Mijn vrouw onder andere. :)
Maar forel plant zich niet zelfstandig voort in de vijver.
Eventueel is het mogelijk de vis te scheiden, maar liever doe ik dit niet.
Ik laat het visvoer even buiten beschouwing, dat kan ik oplossen.

Groeten,
Vin

User avatar
Vasch
Site Admin
Posts: 776
Joined: 14 Feb 2013, 13:08
Location: Ursel, België
Contact:

Re: Meerdere vissoorten samen

Post by Vasch » 29 Feb 2016, 02:23

Hallo Vin,

eerst en vooral sorry voor de late reactie!
Vis samen houden is niet altijd gemakkelijk, zeker als je omnivoren wil samen houden met carnivoren.
Je zou natuurlijk een scheiding in je vijver kunnen maken, maar ook dat lijkt me niet zo evident.
Hou er ook rekening mee dat je in een vijver meestal meer slib krijgt. In anaeroob slip vormt zich geosmine (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Geosmine waardoor je snel een grondsmaak in je vis krijgt. In aquaponics heb je hier over het algemeen minder last van. je kan die grondsmaak er wel uit krijgen door de vis enkele dagen af te zwemmen in zuiver water met stroming (zonder voeden).
Dat je vrouw minder graag forel eet, ligt wellicht aan het feit dat veel commercieel verkrijgbare forel wat van die grondsmaak heeft.
Die is trouwens helemaal niet schadelijk, maar wij westerlingen houden er niet zo van.
Over je vragen:
1- Ik wil niet dagelijks dezelfde vis eten. Enige variatie is wel wenselijk.
Dus welke vis kan ik samen houden? (2 of 3 soorten)
Je moet hier al rekening houden dat het allemaal koudwatervis zal moeten zijn aangezien je met een ecovijver wil werken.
En veel standaard lekkere koudwatervis is er niet.
Wat wel kan zijn omnivoren: paling, karper, rietvoorn
Als je hier forel, baars, meerval of snoekbaars bij steekt vreten die de rest vroeg op laat op, tenzij de karpertjes een stuk groter zijn.
2- Liefst inheemse vissoorten of een vis die hier ook happy is.
Inderdaad karpers, paling, voorn, enz... Hou er rekening mee dat de meeste van die vissen van nature moeilijk droogvoer eten, behalve de karper.
Het zijn vissen die gewoon zijn te jagen of natuurlijk groen te eten. Paling jaagt wel, maar zelden op grotere vis zoals karper. Paling trekt ook weg als die volwassen is om te gaan paaien in de sargassozee.
Rietvoorn groeit erg traag (3 jaar voor eetbare grootte), is lekker maar bevat veel graatjes.
Karper is wel degelijk lekker, ook het rood vlees, maar bevat ook veel graten. Het rood vlees heeft wel meer kans op het vasthouden van geosmine.
Een alternatief is de graskarper. Deze is van oorsprong Vietnamees & Chinees, maar wordt hier al zeer lang uitgezet om aan 'groencontrole' te doen: snelgroeiend (wel 20cm/maand), kan tegen lage en hoge temperaturen, heeft minder graat en is een echte herbivoor.
3- Welke vis plant zich in de vijver voort?
Ook dit is een zeer moeilijk punt in een systeem waar je vis wil in grootbrengen. Eitjes moeten afgezet kunnen worden in planten, maar planten worden opgegeten door niet carnivore vis.
De eitjes, larfjes en pootvisjes zijn gemakkelijke prooien voor de andere vis.

Rietvoorn doet dit normaal goed.
Geen ervaring met karper. Graskarper enkel boven de 25°C.
Paling niet.
Forel, meerval en snoekbaars niet: die hebben speciale condities nodig.

Zelf vis laten voortplanten in een systeem dat ook dient voor uitgroei, is bijna in alle gevallen onmogelijk én het is ook wel wat specialistenwerk. Het is veel eenvoudiger om pootvisjes aan te kopen en die groot te brengen. Er komt veel meer bij kijken dan de vis natuurlijk te laten kweken: de vissen moeten ook 'geweend' worden, dit is een natuurlijke gecontroleerde overgang van natuurlijke voeding naar droogvoer. De meeste larven en kleine pootvis moet voldoende kleine prooien hebben, zoals watervlo, roeipootkreeftjes en/of micro-algen. Dat kan je onmogelijk controleren in een vijver met een hoge densiteit aan vis.
4- Hoe regel ik de visstand aan de hand van de dagelijkse behoefte?
Ook dit is moeilijk. Weet dat alle vissen verschillende groeisnelheden hebben, veelal andere voedingsbehoeftes, enz. Ook hier is het samenhouden in één vijver van verschillende generaties meestal een probleem. Een uitzondering hierop vormen karpers en rietvoorn, die zeer weinig kannibalistisch zijn.
Ook het koude water & de inheemse soorten zorgen ervoor dat je volgens de seizoenen gaat werken; Het eerste seizoen is alle vis van één soort ongeveer gelijk van groei. Je zal dus pas vanaf het 2e jaar kunnen variëren qua formaat en generaties om zo selectief de grootste vis te oogsten.
Van elk soort vis weet je de groei tov de opgegeten voeding, en dit in combinatie met de watertemperatuur, densiteit en zuiverheid van het water, zorgt ervoor dat je wel op voorhand een planning kan maken en de groei dus gedeeltelijk kan controleren.
5- Aan welke voorwaarden moet de vijver en de omgeving voldoen?
Totaal volume / Diepte / ondiepe gedeeltes / begroeiing / schaduw / zon enz.
Ook dit hangt af van de soort vis en de hoeveelheid.
Als je nu laat ons zeggen 1 kg vis per week wil (50kg per jaar), dan moet je een 100-tal vissen van 500gr op jaarbasis kweken. Uiteraard moeten hier ook de generaties bij die opgroeien voor de volgende periodes. Je zal dus zeker min 400 vissen moeten houden. Als je ze extensief kweekt (wat zonder intensieve biofiltratie nodig is), mag je wellicht niet veel meer dan 7 à 10 kg/m³ houden.
Op een biomassa van 100 kg vis is dit dus minimum 14 m³ water.
De diepte moet voldoende zijn (minstens 1m) om natuurlijke koeling te garanderen.
Bij zoveel vis is beplanting moeilijk (zoals gezegd vreten ze alles op), dus je zal weinig ruimte voor planten hebben én veel moeten voederen. Je bio-flter moet wel veel planten bevatten (typisch lava met riet en iris) en groot genoeg zijn voor demineralisatie en opname van nitraten. Voor die 14m³ water moet je 16 tot 30m² zuiverend oppervlak hebben. (dus niet volume).

Karper kan uitgroeien tot een behoorlijke vis. Is zeer makkelijk te houden,
maar na het fileren (Het rode vlees schijnt niet lekker te zijn.) blijft er bijna
niets van over!
Forel vind ik fantastisch, maar niet iedereen vind forel lekker. (Mijn vrouw onder andere. :)
Maar forel plant zich niet zelfstandig voort in de vijver.
Eventueel is het mogelijk de vis te scheiden, maar liever doe ik dit niet.
Als je spreekt over vis kweken om van te leven, dan moet je dit niet licht opvatten. Er komt veel bij kijken, zoals de generaties, soorten met verschillende eisen, groeiverschillen, groei volgens voeding, afvalstoffen volgens groei en voeding, en zuivering van het water.
Ik zou zelf nooit meerdere soorten of generaties samen kweken. In bepaalde gevallen kunnen generaties wel, zoals met (gras)karper of rietvoorn, maar over het algemeen is dit zeer moeilijk te controleren.
Als je echt verschillende vissen wil kweken voor eigen consumptie, raad ik zeer sterk gescheiden systemen aan. Je kan natuurlijk wel met bvb 1 systeem werken waar 3 verschillende vijvers aan gekoppeld zijn, zoals een grote vijver met de biofilter als middenscheiding; zo gebruik je hetzelfde water maar heb je 3 verschillende zones. Op die manier kan je wel bvb forel in één deel kweken en graskarper in het andere.
Maar bij forel (of snoekbaars, meerval, ...) kan je echt geen generaties samen houden. De grote vreten de kleintjes gewoon op.

Ik hoop dat dit je wat helpt.
groetjes,
Valentijn

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests