wormpjes op de kreeften

All about fishes and plants.
Post Reply
Jef
Posts: 13
Joined: 04 Sep 2019, 22:40
Location: Leuven
Contact:

wormpjes op de kreeften

Post by Jef »

Al enkele kreeften gesneuveld de laatste weken. Ik dacht eerst dat ze mss wat groot aan het worden waren en elkaar opaten, maar heb nu gezien dat er ook enkele last hebben van wormen die rond hun poten krioelen ... Kan ik hier iets aan doen? of is dit door de watertemperatuur (nu +-22 graden)?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Vasch
Site Admin
Posts: 809
Joined: 14 Feb 2013, 13:08
Location: Ursel, België
Contact:

Re: wormpjes op de kreeften

Post by Vasch »

Antwoordje van de kreeftenspecialist Thomas bij Odisee:
Dat zijn kreeftenwormen (Branchiobdella). Die zie je vaak op signaalkreeften. De puntjes die je ziet onderaan op de carapax zijn de eitjes. De exacte soort worm kan ik niet zeggen, daar is doorgaans DNA-analyse voor nodig (maar dat doe ik niet :mrgreen: )

Die wormen vormen normaal geen probleem. Het zijn commensalen die leven van de biofilm op de kreeft.

Bij verzwakte Astacus heb ik wel eens gezien dat die wormen begonnen woekeren. Sommige soorten zetten zich ook op de kieuwen en kunnen in die zin wel hinderlijk worden voor de kreeften. Of die kreeften effectief ook sterven door die wormen kan ik niet zeggen. Het kan ook zijn dat er iets anders mis is (waterkwaliteit, stress, ziekte, ...), waardoor de wormen de kans krijgen om de woekeren.

Ik heb destijds behandeld met een zoutbad, normaal gezien zouden de wormen dan moeten los komen. Het lijkt me echter ook belangrijk om de primaire oorzaak uit te zoeken en aan te pakken.

Als je een zoutbad wil geven: zie http://www.aquaponic.be/faq/ziekte/: zet de kreeft een uur of 3-4 in een goed doorlucht bad met 5gr zout/liter. Als dat niet helpt, en de kreeft heeft niet teveel last van het zoutbad, kan je de dosis zout en/of de duur van het zoutbad verhogen. PAS DE TEMPERATUUR VAN HET WATER AAN zodat ze geen thermoshock krijgen.

groetjes,
Valentijn

Jef
Posts: 13
Joined: 04 Sep 2019, 22:40
Location: Leuven
Contact:

Re: wormpjes op de kreeften

Post by Jef »

Dag Valentijn,
Bedankt voor alle tips en hulp. Had ik ook deze faq maar eerder gelezen... (ik dacht dat ik ze allemaal gelezen had, maar blijkbaar niet)
Zondag avond waren er immers 2 tilapias gestorven. Alle waardes leken OK, maar op de teststrips die ik heb kan ik geen Nh3 meten, Ph leek aan de hoge kant 7-8 maar dit is normaal geen probleem, voor de zekerheid maar een deel van het water ververst omdat ik online veel over nitriet terugvind en dat de waarde van nitriet moeilijk te interpreteren valt (enkel wel of geen nitrier op de strips die ik had en ...) en vandaag de laatste van alle 50 tilapia en 20 graskarpers van de bodem moeten scheppen ...

De oorzaak is me nu wel duidelijk: te veel gevoederd, slecht werkende sifon in een van de groeibedden, de groeibedden niet voldoende gecirculeerd alvorens in gebruik te nemen, een snelle temperatuurstijging door de serre niet voldoende open te zetten, enkele gestorven planten niet tijdig uit het systeem gehaald en ... zonde :-(

Conclusie: deel van de planten eruit en in de grond, alles rustig laten circuleren, een deftige testkit kopen, na ons verlof nog eens een paar graskarpers kopen en het systeem beter voorbereiden op de komst van forellen voor de winter ... Of nog een andere tip?

Ik vond dit ook wel een interessante link: https://images.app.goo.gl/Sxxq2cj5cC8iaLtK8. Aandacht voor rustig voeden in het begin voor het voorkomen van een NH3 of nitriet piek en wanneer wat meten is zeker bij warmwatersystemen toch belangrijker dan gedacht (met het kweken van forellen in de winter, had het systeem zijn tijd om op te starten ook omdat de vissen minder gulzig waren denk ik)

Ik ga dit weekend ook de kreeften nog eens controleren en eventueel een zout badje geven ...

User avatar
Vasch
Site Admin
Posts: 809
Joined: 14 Feb 2013, 13:08
Location: Ursel, België
Contact:

Re: wormpjes op de kreeften

Post by Vasch »

Ajajaj: opstarten is altijd zeeeeer rustig voederen hé. Ik hoop dat je nieuwe start wat beter verloopt!
Soms is de leerschool wat hard, maar 't zal wel lukken.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests